Tosty, panini, tortille – kanapki na ciepło znane na całym świecie! |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 07 czerwca 2025 15:56 |
Tosty, panini, tortille – kanapki na ciepło znane na całym świecie!Klasyczne kanapki powstały podobno z czystego lenistwa, gdy pewien angielski hrabia poprosił swojego kucharza o danie, które będzie mógł zjeść w dowolnym miejscu, bez użycia sztućców. Popularność dania przerosła jego twórców i dziś króluje na stołach na całym świecie. Nic dziwnego, kanapki na ciepło to danie z nieograniczonym potencjałem, które smakuje doskonale o każdej porze dnia i nocy. Miękki i elastyczny chleb tostowy zaczęto wypiekać już w XVIII wieku we Francji i Holandii. Jego główną zaletą była wyjątkowa trwałość – zachowuje swoją świeżość nawet po kilku dniach, a w zamkniętym opakowaniu nawet do dwóch tygodni. Chleb tostowy można także mrozić i opiekać kromki bezpośrednio z zamrażarki. Doskonałym pomysłem na odżywcze śniadanie są klasyczne tosty z serem oraz dodatkiem pasty z awokado, jajka sadzonego i solidnej garści świeżego, aromatycznego szczypiorku. Z kolei ciekawym pomysłem na leniwe i błogie zakończenie dnia są tosty z plastrami pieczonego indyka, plastrami żółtego sera i konfiturą z żurawiny. Ale możliwości są tak naprawdę nieograniczone. Anglosaska tradycja – klasyczne tosty z żółtym seremKanapki z serem podgrzane w tosterze lub opiekaczu – kto raz ich spróbował na jednym razie nie poprzestanie. Szybkie, łatwe i pyszne tosty z serem i ketchupem to klasyk, który nigdy nie wyjdzie z kulinarnej mody. Choć dla wielu w wersji z samym serem stanowią danie niemalże doskonałe, nie brakuje śmiałków, którzy modyfikują klasyczny przepis. Szarpany, smażony, pieczony lub gotowany kurczak, tuńczyk z puszki, plastry wędzonej szynki oraz sezonowe warzywa – to tylko niektóre inspiracje, by wydobyć ze zwykłego tosta z serem pełnię potencjału. – Komponując klasyczną kanapkę na ciepło z żółtym serem, warto postawić na gatunki sera o największej wilgotności np. Gouda, Morski lub Edamski. Ze względu na luźniejsze rozłożenie białek, tego rodzaju sery znacznie łatwiej się topią, tworząc pod wpływem wysokiej temperatury jednolitą warstwę. Sery twarde i suche są bardziej oleiste i ziarniste w swojej strukturze, dlatego pod wpływem ciepła mogą się nieprzyjemnie rozwarstwiać – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Panini – smak wakacji zamknięty w chrupiącym pieczywieCiągnący się ser, aromatyczna bazylia, delikatnie goryczkowa oliwa i słodkie, soczyste pomidory zamknięte w połówkach chrupiącego panini – dokładnie tak smakują wakacje nad Morzem Śródziemnym. Panini to prostokątny, niewielki chlebek, o którym wzmianki pojawiły się już w XVI-wiecznych włoskich książkach kucharskich. Kawałki rustykalnego chleba z dodatkiem lokalnych wędlin, domowego sera i sezonowych warzyw to przekąska popularna zwłaszcza w Mediolanie, gdzie na każdym kroku można spotkać niewielkie bary specjalizujące się we własnych, autorskich przepisach na chrupiące panini. W latach 80. we Włoszech wykształciła się wręcz odrębna subkultura - „paninari”, którą reprezentowali przedstawiciele młodego pokolenia, którzy spotykali się w barach serwujących panini, a swoją postawą nawiązywali do amerykańskiego stylu życia nastawionego na niczym nieograniczony konsumpcjonizm. – W daniach podawanych na ciepło doskonale sprawdzają się dojrzewające sery żółte typu holenderskiego. Ich delikatny i stonowany smak doceniają nawet najmłodsi smakosze. Sery holenderskie są wilgotne i elastyczne, dlatego bardzo łatwo można je zetrzeć i roztopić. Polacy najchętniej kupują sery holenderskie w plasterkach. Szczelnie zamknięte i poręczne opakowanie gwarantuje ich świeżość oraz utrzymanie właściwego smaku i aromatu – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki. Tortille, czyli „niezły Meksyk” na talerzuPełnoziarniste, pszenne lub kukurydziane placki na stałe zagościły w kuchniach całego świata. Idealnie nadają się do zapiekania, a w ich wnętrzu można ukryć wszystkie ulubione składniki – od mięsa lub owoców morza, poprzez fasolę i kukurydzę, po świeże warzywa. Tym, co utrzyma je wszystkie w ryzach jest ser żółty, który nie tylko doskonale łączy poszczególne składniki, ale także wzmacnia ich smak. Zwiniętą tortillę możemy umieścić zarówno w opiekaczu, jak i podgrzać na zwykłej patelni, dociskając do dna inną patelnią lub garnkiem.
|
Poprawiony: sobota, 07 czerwca 2025 17:17 |