Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 27 grudnia 2016 11:04

Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania


Huczne zabawy, lampka szampana w gronie rodziny czy może romantyczna kolacja we dwoje? Przepisów na udanego sylwestra jest niemalże tyle ile dni w całym roku, a wieczór...tylko jeden! Co ciekawe ostatni dzień roku kalendarzowego nie zawsze jest obchodzony jako Sylwester . W zależności od kraju i tradycji, świętować można na różne sposoby, a uwierzcie - jest ich sporo!

Co kraj to... sylwester. Warto zatem przyjrzeć się jakie zwyczaje i tradycje w żegnaniu minionego roku i jednoczesnym witaniu nowego goszczą w innych europejskich regionach. Odmienne i jednocześnie ciekawe pomysły mogą stać się doskonałą inspiracją do zaplanowania własnego dnia 31-go grudnia, a więc...
Hiszpańskie winogrona
Nie tylko dojrzewają w kraju wiecznego słońca, ale także są symbolem ostatniego dnia grudnia. W sylwestrowy wieczór zazwyczaj do północy zostaje się w gronie rodzinnym, następnie w momencie wybicia godziny dwunastej, każdy zjada po kolei 12 winogron. Przy każdym owocu należy pomyśleć jedno życzenie. W przypadku nie praktykowania tej zasady rok może okazać się niezbyt pomyślny. W Hiszpanii ważny jest także pierwszy dzień nowego roku, kiedy do stołu podawane jest tradycyjne śniadanie w formie smażonych ciasteczek z gorącą czekoladą.
Big Ben razy dwanaście
Najbardziej rozpoznawalny zegar świata to jednocześnie gwiazda londyńskiego zwieńczenia roku. Równo o północy Big Ben sygnalizuje wszystkim rozpoczęcie nowego roku i zaprasza do zabawy w świetle kolorowych fajerwerków malujących niebo tuż nad Tamizą. To nie koniec atrakcji! Po hucznych zabawach, kolejnego dnia odbywa się jedna z większych parad witających Nowy Rok. Można tutaj spotkać akrobatów, tancerzy i muzyków. Z pewnością nie można się nudzić!
Noworoczny fromage
Francuski sylwester to podobne wydarzenie do tego, które dość dobrze znają Polacy. Młodzież bawi się w klubach, natomiast osoby starsze odwiedzają wystawne bale i bankiety. Istotna jest tutaj kuchnia. Na stołach nie może zabraknąć ostryg, szampana i oczywiście... słynnych serów! Dzień 1-go stycznia obowiązkowo musi rozpocząć się na popularnych Polach Elizejskich.
Włoski karnawał
To chyba najbardziej hucznie obchodzony Sylwester w całej Europie. Skoro Włosi słyną z gorącego temperamentu, nietrudno się domyślić, że zabawy muszą być z przytupem! W wieczór 31-go grudnia wszyscy wychodzą na ulicę i świętują do białego rana. Organizowany karnawał jest bardziej zbiorem spontanicznych wypadów i pomysłów niż konkretnie zaplanowanego działania. Każdy przebiera się w co chce, za kogo chce i także bawi się... jak chce! Istnieje także przesąd, iż czerwona bielizna u kobiet zaowocuje znalezieniem męża w nadchodzącym roku. Niewątpliwie jednak wszechobecny entuzjazm i radość uczestników wręcz zaraża optymizmem i dobrym nastawieniem.
Potłucz talerz po duńsku
Dania, podobnie jak inne państwa, ma swoją sylwestrową potrawę której nie może zabraknąć w ostatni dzień roku. Jest to specjalne ciasto zwane „kransekake”. Oprócz kuchennych zwyczajów, jednym z ciekawszych jest... tłuczenie talerzy. Rzucanie i łamanie jak największej ich ilości symbolizuje dużą liczbę przyjaciół. Duńczycy także zbyt dosłownie traktują powiedzenie „wejść skocznie w Nowy Rok” i gdy wskazówki pokażą północ autentycznie zeskakują z krzeseł.
Styczniowy sylwester w Moskwie
W Rosji o dziwo, Sylwester obchodzony jest kiedy indziej, a mianowicie z 13-go na 14-go stycznia. Jest to stosunkowo spokojny dzień w porównaniu z wyżej wymienionymi hucznymi zabawami. Nasi wschodni sąsiedzi zazwyczaj obchodzą go w gronie rodziny i przyjaciół, obdarowując się prezentami i składając sobie najlepsze życzenia noworoczne. A wspomniane prezenty przynoszone są przez... Dziadka Mroza i Śnieżynki. Rosjanie najczęściej świętują na świeżym powietrzu – zarówno w dużych, jak i małych miastach. A co ciekawe, w związku z zakazem wnoszenia alkoholu oraz szklanych naczyń, świętujący po prostu nie spożywają szampana.
Polska domówka (d.prywatka)
Jak głosi stare przysłowie, wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. To co w polskiej tradycji sylwestrowej przyjęło się najbardziej to oczywiście imprezy i domówki wieńczące miniony rok. W przypadku osób starszych, sprawdzają się tutaj różnego rodzaju uroczyste kolacje, bale i bankiety. Młodzież zazwyczaj wyjeżdża do domków w góry lub organizuje prywatne przyjęcie dla grona znajomych. Jednym z ważniejszych elementów wieczoru sylwestrowego jest kuchnia: musi być smacznie! - Sylwestrowe przekąski to jeden z bardziej rozpoznawalnych znaków witania nowego roku. Na stole goszczą szybkie i łatwe w przygotowaniu potrawy tzw. finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili. Zajęci rozmowami i zabawą, jedzenie mamy na wyciągnięcie ręki – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Warto przygotować przekąski w formie tortilli, pasztecików lub rogalików. Świetnie sprawdzi się tutaj ser żółty jako dodatek i urozmaicenie potrawy. Wybierzmy taki, który charakteryzuje się łagodnym i kremowym smakiem np. Aldamer MSM Mońki –dodaje ekspert.
Bez względu na to, gdzie w tym roku spędzisz wieczór sylwestrowy, z kim i w jaki sposób będziesz witać Nowy rok, zaskocz znajomych nowym pomysłem i spraw, żeby tegoroczny 31 grudnia zapamiętali na długo! Zachęcamy do wypróbowania naszego autorskiego przepisu na pyszny wieniec drożdżowy z farszem łososiowo - serowym!

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- ¼ łyżeczki cukru
- sól do smaku

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
- 200 g filetu z łososia
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka koperku
- ½ świeżej , czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania

Wykonanie:
Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!

/źródło - /