Wyświetl # 
 
Tytuł artykułu Autor
Jak wytrwać w zdrowym stylu życia i czerpać radość z aktywności

Jak wytrwać w zdrowym stylu życia i czerpać radość z aktywności - radzi ekspert

Zdrowy styl życia to coś więcej niż intensywne treningi czy restrykcyjna dieta. To codzienna troska o siebie, świadome wybory i umiejętność czerpania radości z ruchu oraz dobrego samopoczucia. W nowej serii „Ekspert radzi” klub.fitness dzieli się praktycznymi wskazówkami dla osób na każdym etapie swojej sportowej drogi.

S.Z.
Dieta proteinowa nie tylko dla sportowców. Jesienne potrawy pełne białka i rozgrzewającego smaku

Dieta proteinowa nie tylko dla sportowców. Jesienne potrawy pełne białka i rozgrzewającego smaku

Wrzesień i październik to czas powrotów – także do aktywności fizycznej i lepszego odżywiania. Coraz popularniejsza dieta proteinowa znajduje swoich zwolenników nie tylko wśród sportowców, ale również wśród osób, które chcą zadbać o zdrowie i sylwetkę. Sprawdź, jak wzbogacić jesienne menu o białko i aromatyczne sery.

S.Z.
Trendy w żywieniu: więcej wiemy niż stosujemy

Trendy w żywieniu: więcej wiemy niż stosujemy

Najnowsze dane kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2”
Ponad połowa Polaków (54%) dostrzega, że codzienne wybory żywieniowe wpływają na kondycję planety. Najnowsze badanie przeprowadzone w ramach kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2”, którą realizuje Polska Izba Żywności Ekologicznej, wskazuje na znajomość ekologicznych trendów w odżywianiu, takich jak dieta zrównoważona czy przyjazna klimatowi. Jedna trzecia respondentów deklaruje otwartość na kulinarne rozwiązania dobre dla środowiska, a co piąty badany – gotowość do wprowadzenia ich do codziennego jadłospisu. Wyniki te podkreślają potrzebę dalszej edukacji oraz działań ułatwiających konsumentom zastosowanie wiedzy o żywności ekologicznej w codziennych wyborach.

S.Z.
Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż wiele osób uważa się za doświadczonych grzybiarzy, niewielka pomyłka może kosztować zdrowie lub życie. O objawach, diagnostyce i leczeniu zatruć grzybowych rozmawiamy z lek. Karolem Rzadkowskim, specjalistą medycyny rodzinnej z Centrum Medycznego Med4Fit American Heart of Poland.

S.Z.
Fermentowane produkty mleczne pomagają uniknąć otyłości u dzieci

Fermentowane produkty mleczne pomagają uniknąć otyłości u dzieci. Wciąż jednak ich obecność w diecie jest za mała

Nabiał nie jest najchętniej wybieraną przez najmłodszych pozycją w jadłospisie. Mleko pije 41 proc. dzieci, smakowe produkty fermentowane – 19 proc., a po te naturalne sięga zaledwie 13 proc. Korzyści zdrowotne nabiału mogą być jednak znaczące – dietetycy wskazują, że dzieci, które spożywają fermentowane produkty mleczne (np. kefiry czy jogurty), prawie czterokrotnie rzadziej rozwijają nadwagę i otyłość niż te, które nie sięgają po nie. Badania wykazały, że takie produkty sprawdzają się także w zapobieganiu między innymi cukrzycy czy chorób układu krążenia, a także wspierają zdrowy sen.

S.Z.
Białko dla seniorów – prosty sposób na zdrowie i energię

Białko dla seniorów – prosty sposób na zdrowie i energię

Po 65. roku życia organizm potrzebuje więcej białka, aby zachować sprawność, odporność i dobre samopoczucie. Niestety, seniorzy często jedzą go za mało, co sprzyja osłabieniu, zmęczeniu i spadkowi sił. Jak w prosty sposób uzupełnić dietę w ten cenny składnik? Odpowiedzią mogą być gotowe, wysokobiałkowe posiłki z linii „Porcja DobreGO!” dostępne w Żabce od 24 września do 7 października.

S.Z.
Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc w codziennych rytuałach przy stole, uczą się nie tylko zasad kultury jedzenia, lecz także kształtują swoje nawyki żywieniowe. To właśnie w tym kontekście warto przyjrzeć się bliżej tzw. diecie stołu rodzinnego – podejściu, które zakłada, że dziecko stopniowo zaczyna jeść to samo, co reszta rodziny.

S.Z.
Zdrowe czy niezdrowe – czy warto ulegać trendom żywieniowym?

Zdrowe czy niezdrowe – czy warto ulegać trendom żywieniowym?

Niech pierwszy rzuci czerstwą bułką ten, kto nigdy nie uległ wpływom i trendom kulinarnym! Dlaczego głód ulegania modom jest często silniejszy niż ten fizjologiczny? Czy superfoods to naukowo sprawdzony fakt, czy sztucznie wykreowany trend, który nakręcają producenci żywności? Na te i podobne pytania próbuje odpowiedzieć eksperci w psychologii żywienia - dziedziny wiedzy, która łączy psychologię i dietetykę z zasadami zdrowego stylu życia.

S.Z.
Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.

S.Z.
Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się także u pacjentów, których waga nie budzi podejrzeń – i to właśnie czyni je tak groźnym. Zdarza się, że organizm stopniowo słabnie, mimo że pacjent „wygląda normalnie”. A konsekwencje niedożywienia są bardzo poważne: od częstszych powikłań (1), przez większe ryzyko zakażeń, aż po zmniejszenie tolerancji terapii, a co za tym idzie jej wydłużenie czy przerwanie.

S.Z.
Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo...

Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.

S.Z.
Zaskakujące źródło nawodnienia? Postaw na sok jabłkowy!

Zaskakujące źródło nawodnienia? Postaw na sok jabłkowy!

Lato to okres, w którym szczególnie powinniśmy dbać o nawodnienie. Zwłaszcza w upalne dni nasze ciało potrzebuje większej ilości płynów, ale też mikroelementów, które tracimy podczas pocenia się. Dobrym sposobem na jego wsparcie jest włączenie do diety soku jabłkowego, który doskonale wesprze gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.

S.Z.
„Otyłość można i trzeba leczyć”. Nowe szanse na większą dostępność terapii

„Otyłość można i trzeba leczyć”. Nowe szanse na większą dostępność terapii

Otyłość jest przyczyną nawet 200 różnych powikłań . Wpływa praktycznie na każdy układ organizmu, stwarzając poważne zagrożenia dla zdrowia i życia. Pacjenci z otyłością przestali być niewidzialni. Otyłość można dziś i trzeba skutecznie leczyć – tym bardziej, że dysponujemy skutecznymi narzędziami, które stają się coraz bardziej dostępne – przekonuje prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

S.Z.
Fruktoza i przyswajanie mikroelementów: brak dowodów na szkodliwy wpływ w typowej diecie!

Pojedynek – mit vs nauka. Fruktoza i przyswajanie mikroelementów: brak dowodów na szkodliwy wpływ w typowej diecie!

Wokół fruktozy – naturalnego cukru obecnego m.in. w warzywach, owocach i przetworach z nich wykonanych – narosło wiele mitów. Jednym z nich jest przekonanie, że fruktoza może wpływać na wypłukiwanie z organizmu ważnych mikroelementów, szczególnie cynku i selenu, a także wiąże się z niedoborem witaminy D. To często powtarzane tezy, które brzmią groźnie, ale czy znajdują potwierdzenie w dowodach naukowych? Sprawdziliśmy i okazuje się, że nie ma podstaw, by tak twierdzić.

S.Z.
Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale czy dzieci mogą jeść pieczarki, i od jakiego wieku pieczarki są bezpieczne dla dzieci? W tym artykule odpowiadamy na najczęstsze pytania rodziców dotyczące wprowadzania pieczarek do diety maluchów.

S.Z.
Wysoki cholesterol? Sprawdź, jak dzięki odpowiedniej diecie zachować idealną równowagę

Wysoki cholesterol? Sprawdź, jak dzięki odpowiedniej diecie zachować idealną równowagę

Szacuje się, że podwyższone stężenie cholesterolu dotyka aż 70 procent mieszkańców Polski. Choć nie daje fizycznych objawów i nie powoduje bólu, znacznie zwiększa ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu, choroby wieńcowej i chorób tętnic. Kontrolowanie poziomu cholesterolu jest jednym z kluczowych działań profilaktycznych. Naszą szczególną uwagę powinien zwrócić poziom trójglicerydów. Tym bardziej, że w ubiegłym roku eksperci zdecydowali się zaostrzyć dotąd obowiązujące normy. Podpowiadamy, co jeść by nie martwić się o wyniki.

S.Z.
Polacy światowymi rekordzistami w zamówieniach kebaba. Co na to dietetyk?

Polacy światowymi rekordzistami w zamówieniach kebaba. Co na to dietetyk?

Podsumowanie najważniejszych danych:
• Polacy są numerem 1. na świecie pod kątem zamówień kebaba – zarówno ilości zamówionych porcji, jak i indywidualnych osób składających zamówienie.
• W ciągu ostatnich 12 miesięcy aż 875 000 osób zamówiło kebaba przez Glovo – to tak, jakby Stadion Narodowy został wypełniony po brzegi aż 12 razy.
• 37 zamówień w 60 sekund – to rekord, który padł w Polsce w lutym. W czasie złotej minuty co 1,5 sekundy ktoś w Polsce otrzymywał to danie.
• Popularność kebaba w wersji wege wzrosła o 60 proc. rok do roku.
Polacy pokochali kebab za go za jego dostępność, przystępną cenę, duże porcje i wybór dodatków. To dla wielu symbol nocnych wypadów, studencki klasyk lub też szybki „ratunek” w zabiegany dzień. Czy kebab jest elementem zdrowej diety? Ile ma kalorii? Czy wersja wege jest zdrowsza? Na pytania odpowiada dietetyk.

S.Z.
5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe.„To nie tylko smak lata”

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś więcej niż sezonowa przekąska. Jak podkreśla Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy LUX MED, sięganie po nie to inwestycja w zdrowie i skuteczny element profilaktyki otyłości oraz chorób cywilizacyjnych. Jakie właściwości kryją w sobie te niepozorne owoce?

S.Z.
Tylko 39 proc. dzieci i 25 proc. młodzieży spożywa odpowiednie ilości wody

Tylko 39 proc. dzieci i 25 proc. młodzieży spożywa odpowiednie ilości wody. Komentarz ekspertki

Prawie połowa Polaków ma problem z pamiętaniem o regularnym piciu wody, a najnowsze dane wskazują, że tylko co czwarty nastolatek spożywa odpowiednie ilości wody. Odpowiednie nawodnienie poprawia koncentrację, samopoczucie oraz pamięć. Ekspertka Waterdrop – Kateřina Navrátilová – wskazuje na wpływ designu butelek i kubków na wyrabianie zdrowych na nawyków i regularne nawadnianie.

S.Z.
Dieta onkologiczna: fakty i mity

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia problem ten może dotykać nawet ponad 80% chorych . To niepokojące statystyki, ponieważ nieprawidłowy stan odżywienia ma bezpośredni wpływ na przebieg leczenia, tolerancję terapii i tempo rekonwalescencji. Tymczasem wokół żywienia w chorobie nowotworowej wciąż krąży wiele mitów – od demonizowania cukru, przez eliminowanie białka, po wiarę w cudowne diety alternatywne. W obliczu tych wyzwań kluczową rolę odgrywa nie tylko sam pacjent, ale również jego opiekun, który każdego dnia dba o dietę bliskiej osoby.

S.Z.