Wyświetl # |
|
Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada
Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada
Według Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce ponad 1,31 miliona osób zmaga się z chorobą onkologiczną, a rocznie diagnozuje się ponad 170 tysięcy nowych przypadków nowotworów złośliwych. Wśród kobiet najczęstszym nowotworem jest rak piersi, diagnozowany u ponad 21 tysięcy Polek, u mężczyzn – nowotwór prostaty, który rozpoznawany jest u prawie 18 tysięcy Polaków. Choć w prewencji nowotworów niezwykle ważna jest profilaktyka i wczesna diagnostyka, to u pacjentów, u których już zdiagnozowano raka, konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia.
|
S.Z. |
Świadome słodzenie – słodkiego, zbilansowanego życia!
Świadome słodzenie – słodkiego, zbilansowanego życia!
Każdego dnia stajemy przed wyborem, jak połączyć to, co pyszne, z tym, co zdrowe. Słodki smak zdecydowanie potrafi umilić życie, ale to umiar jest kluczem do równowagi – nawet w słodzeniu. Czy sięgamy po cukier, czy po alternatywne słodziki, najważniejsze jest, by wybierać świadomie i odpowiedzialnie, kierując się zarówno smakiem, jak i troską o zdrowie.
|
S.Z. |
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!
Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne?
|
Administrator |
Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje?
Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje? Najnowsze wyniki badań polskiego społeczeństwa
Mimo wysokiej świadomości zdrowotnej i łatwego dostępu do informacji, wielu Polaków nadal ignoruje problem wysokiego poziomu cholesterolu. Badanie SW Research przeprowadzone dla marki Danacol wykazało, że prawie połowa Polaków (48%) wie o zagrożeniach, jakie niesie wysoki poziom cholesterolu, jednak z obawy przed niekorzystnymi wynikami badań (36%) unika regularnych kontroli i działań profilaktycznych (1). Tymczasem regularne badania, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna pozwalają uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych.
|
S.Z. |
Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?
Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?
Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co sprzyja utrzymaniu pozytywnego samopoczucia, zdrowia i wpływa na proces rekonwalescencji po chorobie. Warto podkreślić, że ma ona związek także z odpornością! Jak jednak zadbać o utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia w przypadku osób, które – z różnych przyczyn – nie są w stanie przyjmować pokarmów doustnie? 15 października obchodzimy Światowy Dzień Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, który jest doskonałą okazją do budowania świadomości na temat innych metod żywienia, będących rozwiązaniem dla tych pacjentów.
|
S.Z. |
Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo
Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo
“Trzeba się nawadniać”, “Musisz pić minimum 2 litry dziennie”, “Woda jest kluczowa” - takie nagłówki wyskakują zewsząd, gdy tylko robi się cieplej. Tylko jak to zrobić? Dietetyczka Grupy LUX MED, Anna Janiszewska-Janowicz radzi, jak naprawdę zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i tłumaczy, dlaczego jest to takie ważne.
|
S.Z. |
Schudnąć czy zaakceptować?
Schudnąć czy zaakceptować?
W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej
|
S.Z. |
Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.
|
S.Z. |
Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik
Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik
Ciepłe, letnie dni zachęcają do błogiego relaksu na świeżym powietrzu, w malowniczych okolicznościach soczystej przyrody. To również świetna okazja, żeby zabłysnąć kulinarną fantazją i oczarować zebranych wspaniałym smakiem własnoręcznie przygotowanych, pożywnych i zdrowych przekąsek.
|
S.Z. |
Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się
Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się
Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego się rozpoczęcia roku szkolnego. Z badań wynika, że odwodnienie może dotyczyć nawet co piątego ucznia, a strata wody w organizmie powyżej 2 proc. może mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się.
|
S.Z. |
Słodzenie na Dzień Polskiej Żywności: jak zachować równowagę w diecie?
Słodzenie na Dzień Polskiej Żywności: jak zachować równowagę w diecie?
Dzień Polskiej Żywności, obchodzony 25 sierpnia, to wyjątkowa okazja, aby celebrować bogactwo i różnorodność naszych rodzimych produktów. Polska kuchnia słynie z pysznych przysmaków, w tym także słodkości, które często goszczą na naszych stołach. Cukier od wieków jest nieodłącznym elementem polskich deserów, dlatego warto zastanowić się, jak używać go w sposób rozsądny i odpowiedzialny, aby cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia.
|
S.Z. |
Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?
Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?
Cholesterolem potocznie nazywa się związek lipidowy występujący w osoczu krwi, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar, a szczególnie nadwyżka frakcji LDL (tzw. „zły” cholesterol), stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Sterole roślinne obecne są w różnych produktach roślinnych i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jednak ich ilość w produktach roślinnych dostarczanych ze standardową dietą bywa niewielka. Jak więc zwiększyć ich spożycie?
|
S.Z. |
Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry
Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry
Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają obecnie coraz większej liczby osób. Zmiany widoczne na skórze często mają jednak swój początek dużo głębiej i mogą wynikać np. z dysfunkcji na poziomie mikrobioty jelitowej, co z kolei może prowadzić do braku równowagi w układzie immunologicznym i nadmiernej oraz nieprawidłowej odpowiedzi zapalnej. O przyczynach występowania stanów zapalnych skóry, ale też o skutecznych rozwiązaniach opowiada Magdalena Czerska, dietetyczka i trenerka ds. żywienia.
|
S.Z. |
Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!
Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!
Polska Izba Żywności Ekologicznej przekonuje, że wprowadzanie do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży produktów BIO – nie tylko w domach, ale także w żywieniu zbiorowym w przedszkolach i szkołach, może pozytywnie wpłynąć na bardziej świadome i odpowiedzialne decyzje żywieniowe przyszłych pokoleń. Zdaniem Krystyny Radkowskiej, prezes PIŻE, przekazywana przez pedagogów wiedza powinna dotyczyć nie tylko programu szkolnego, ale m.in. także wsparcia dzieci w nauce dokonywania odpowiedzialnych wyborów konsumenckich bez kontroli rodzica, np. w szkolnym sklepiku czy choćby podczas wakacyjnych wyjazdów kolonijnych.
|
S.Z. |
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Odpowiednie nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. Pracy mózgu, procesów metabolicznych, krążenia krwi i zdrowia skóry. W trakcie upałów, czy np. podczas większej aktywności fizycznej tracimy jednak nie tylko płyny, ale także wraz z nimi cenne pierwiastki. Dlatego chcąc zadbać o swój organizm powinniśmy regularnie dostarczać jednych i drugich. A czy jest sposób, żeby jednocześnie uzupełnić płyny i ważne dla zdrowia składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
|
S.Z. |
Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!
Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!
Środek wakacji to czas, gdy wszystkie warzywne grządki uginają się od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów. Strąki fasolki, bobu i zielonego groszku dumnie pną się do samego nieba, czekając cierpliwie na uważną rękę ogrodnika. Lipiec zachęca do odwiedzin lokalnych targowisk, które jak nigdy wcześniej zachwycają bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Nic, tylko jeść na zdrowie.
|
S.Z. |
Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?
Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?
Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie – jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów o niskiej gęstości energetycznej (GED).
|
S.Z. |
Dlaczego roczniak nie powinien jeść jak dorosły? Mamy odpowiedź
Dlaczego roczniak nie powinien jeść jak dorosły? Mamy odpowiedź
Twoje dziecko zdmuchnęło pierwszą świeczkę z urodzinowego tortu i wydaje się już takie „dorosłe”. Choć odkryło już smaki wielu warzyw, owoców i mięs, to przed nim jeszcze długa kulinarna podróż. Mimo coraz bardziej urozmaiconej diety jego jadłospis wciąż powinien różnić się od jadłospisu rodziców czy starszego rodzeństwa. Dowiedz się, dlaczego.
|
S.Z. |
Bardziej owocowe życie - syropy bez cukru!
Bardziej owocowe życie - syropy bez cukru!
Mattoni 1873 wprowadza na polski rynek syropy YO bez cukru – NOWOŚĆ! Mają pyszne owocowe smaki, które po prostu zachwycają i tylko 2 kalorie w 100 ml gotowego do spożycia napoju. Do tego praktyczną butelkę przeznaczoną do recyklingu i wygodną zakrętkę tak, aby nic się nie wylało. O czym mowa? O czterech nowych syropach bez cukru marki YO, które firma Mattoni 1873, jako wyłączny dystrybutor, wprowadza na polski rynek.
|
S.Z. |
Otyłość u dzieci: 10 wakacyjnych pułapek
Otyłość u dzieci: 10 wakacyjnych pułapek
Wakacje to czas beztroski, zabawy i odpoczynku. To także okres, w którym codzienna rutyna bywa rozluźniona, a zasady żywieniowe i aktywność fizyczna mogą zostać zaniedbane. Rodzice często pozwalają dzieciom na więcej swobody w wyborze posiłków i napojów, co niejednokrotnie skutkuje sięganiem po mniej zdrowe opcje. Takie postępowanie tworzy skojarzenia nieodpowiedniego jedzenia z wakacjami i przyjemnością, co w konsekwencji prowadzi do zakorzenienia negatywnych schematów w przyszłości, przyczyniając się do nadwagi i otyłości. To nie tylko kwestia estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna, z konsekwencjami, które mogą rzutować na całe życie. Jak podaje OECD, problem otyłości może skrócić długość życia w Polsce o blisko 4 lata do 2050 roku.
|
S.Z. |
|